Brandstof catchtank
Waarom en wanneer gebruik je een brandstof catchtank?
De catchtank wordt vaak toegepast in auto’s die in competitieverband rijden. Denk bijvoorbeeld aan circuitauto’s of rallyauto’s. Deze brandstof catchtank wordt ingezet op het moment dat de competitie auto voorzien is van een standaard benzinetank. Het euvel van veel brandstoftanks is dat deze vaak bestaan uit twee compartimenten die gescheiden worden door de aandrijfas. Dit betekend dat je zowel aan de linkerkant als rechterkant van de auto brandstofreservoirs hebt. Echter zit er maar aan één kant van de brandstoftank (links of rechts) de brandstofpomp gemonteerd. Daar is op zichzelf niets mis mee, behalve als je met de auto gaat racen. Op het moment dat je in bijvoorbeeld een lange doordraaiende bocht rijdt, dan zal de brandstof altijd naar buiten worden gedrukt. Bij een lange rechtse bocht zal de brandstof naar de linkerkant in de brandstoftank stromen. Bij een lange linker bocht gebeurd exact het tegenovergestelde. Op het moment dat de brandstof in de brandstoftank allemaal naar de linkerkant is gestroomd terwijl de brandstofpomp aan de rechterkant is gemonteerd zuigt de brandstofpomp lucht aan in plaats van brandstof. Het gevolg hiervan is dat de auto stil valt en de brandstofpomp sneller slijt. Pas wanneer de auto weer recht staat en de brandstof deels terug is gestroomd naar de kant waar de brandstofpomp is gemonteerd zal hij weer gaan accelereren. Om dit probleem te tackelen kun je dus een brandstof catchtank plaatsen. De catchtank gaat dus de rol overnemen van de brandstoftank. Door te zorgen dat deze catchtank altijd vol is, bent u van het probleem af. U heeft dus ten alle tijden brandstoftoevoer naar de motor.
Hoe monteer je een catchtank?
De catchtank gaat fungeren als brandstofreservoir die te allen tijde vol moet zijn. De aanvoerleiding die naar de motor gaat komt dus rechtstreeks van deze catchtank. De werking van een catchtank is als volgt:
- De brandstofpomp in de hoofd tank pompt de catchtank vol.
- Vanuit de catchtank gaat moet een leiding naar de motor gaan (hiervoor heb je dus een extra brandstofpomp voor nodig).
- De retour van de motor die standaard terug gaan naar de hoofd tank laat je nu op de catchtank uitkomen. Dit om te zorgen dat de tank vol blijft.
- Vervolgens moet er nog een overloop zijn van de catchtank terug naar de hoofd brandstoftank.
Als je deze volgorde hanteert wordt het direct duidelijk waarom er 4 aansluitingen op de brandstof catchtank zitten (aanvoer, uitvoer, retour motor, overloop). Deze manier van aansluiten brengt altijd met zich mee dat er nog een extra brandstofpomp moet worden gemonteerd die de brandstof van de catchtank naar de motor pompt. Er zijn tevens catchtank modellen waar de injectiepomp in de catchtank zelf zit gemonteerd. Dit scheelt koppelingen en leidingwerk in de auto.
Als u twijfelt over uw toepassing of als u andere vragen heeft neem dan contact met ons op. Onze experts staan u graag te woord.